May 21, 2024

Simplification Questions for Navodaya Exam Class 6 Free PDF Download

Simplification Questions for Navodaya Exam

Are you preparing for the Navodaya Exam and looking for practice  “Simplification Questions for Navodaya Exam” to improve your simplification skills? Look no further! This post is designed to provide you with a set of comprehensive simplification questions specifically  for the Navodaya Exam.

Simplification is a crucial topic in any competitive exam, including the Navodaya Exam. It tests your ability to solve complex mathematical expressions by simplifying them into their most concise and manageable forms. Mastering simplification not only enhances your problem-solving skills but also saves valuable time during the exam.

In this post, you’ll find a diverse range of simplification Questions for Navodaya Exam that cover various concepts, including arithmetic operations,  fractions, percentages, decimals, and more.  Each question is accompanied by detailed explanations and step-by-step solutions, making it easier for you to understand the underlying concepts.

Simplification Questions for Navodaya Exam ( Navodaya Practice Questions )

In order to simplify an arithmetic expression we must follow the rule of  VBODMAS.
VBODMAS Rule
The operation have to be carried out in the order in which they appear in the word ‘VBODMAS’, where
V → Vinculum (a horizontal line drawn over a group of term or bar ‘−’)
B → Bracket [], {},()
O → Of (×)   (‘Of ’ means multiplication but is operated even before division)
D → Division ( ) ÷
M → Multiplication (×)
A → Addition ( ) +
S → Subtraction ( ) −

Note : If there is no sign between a number and bracket, it indicates multiplication.

Question :1 Simplify 10+4÷2-3×2+4+2×2-4
Solution:
10+4÷2-3×2+4+2×2-4 = 10+2-3×2+4+2×2-4             (solving division)
= 10+2-6+4+4-4                                      (solving multiplication)
=20-6-4                                                       (solving addition)
= 10                                                               (solving subtraction)

2)  Simplification Questions for Navodaya Exam Class 6

Solution : \frac{3}{8}\div (\frac{5}{3}-\frac{1}{6})+\frac{5}{8}= \frac{3}{8}\div (\frac{10-1}{6})+\frac{5}{8}

=\frac{3}{8}\div (\frac{9}{6})+\frac{5}{8}

=\frac{3}{8}\div (\frac{3}{2})+\frac{5}{8}

=\frac{3}{8}\times \frac{2}{3}+\frac{5}{8}

=\frac{1}{4}+\frac{5}{8}

=\frac{7}{8} .

3) What is the result of simplification of the expression 25÷0.5×0.1-0.05 ?
Solution : 
25÷0.5×0.1-0.05 =25÷0.5×0.1-0.05
=50×0.1-0.05
=5-0.05
= 4.95

4) The simplification of 10+ 4 ÷ 2 − 3 × 2+ 4 ÷2 × 2− 4    gives (1) 0      (2) 1        (3) 6       (4) 8
Solution: 
10+ 4 ÷ 2 − 3 × 2+ 4 ÷2 × 2− 4  = 10+ 2 − 3 × 2+ 2 × 2− 4
= 10+ 2 − 6+ 4− 4
= 10+ 2 − 6+ 4− 4
=16-6-4
=6

5) The simplification of 24+ [ 6- {5 − 2 (4 −  3 )}] gives the result  (1) 22     (2) 23      (3) 24     (4) 27
Solution:  24+ [ 6- {5 − 2 (4 −  3 )}] = 24+ [ 6- {5 − 2 x 1}]     (Solving expression in innermost bracket)
= 24+ [ 6- 3]
= 24+ 3
=27

6) Simplify  25-[12-\{5+18\div (4-\overline{5-3})\}]
Solution:
Simplifying bar first
25-[12-\{5+18\div (4-\overline{5-3})\}] =25-[12-\{5+18\div (4-2)\}]
=25-[12-\{5+18\div 2\}]            (simplifying small bracket  )
=25[12{5+9}]                                 (simplifying curly bracket )
=25[1214]                                       
=25+2                       (simplifying square bracket i,e., [ ] )
=27                             (  Evaluating sum)

7) The simplification of 98− [ 65 +{32 −( 12  +5 )}] gives the result   (1) 8      (2) 18     (3) 178      (4) 212
Solution : 
98− [ 65 +{32 −( 12  +5 )}] =98− [ 65 +{32 −17}]
= 98− [ 65 +15]
=98-  80
=18

8)Which of the following is equal to \frac{3}{2}\div \frac{3}{2}\times 2+\frac{3}{2}       1)2      2) 6        3) \frac{7}{2}         4)\frac{2}{7}

Solution :  \frac{3}{2}\div \frac{3}{2}\times 2+\frac{3}{2} = \frac{3}{2}\times \frac{2}{3}\times 2+\frac{3}{2}

= 2+\frac{3}{2}

= \frac{4+3}{2}

=\frac{7}{2}

9) 10 + 4 ÷ 2 – 3 × 2 + 4 + 2 × 2 – 4
Solution :
  10 + 4 ÷ 2 – 3 × 2 + 4 + 2 × 2 – 4 = 10 + 2 – 3 × 2 + 4 + 2 × 2 – 4
= 10 + 2 – 6 + 4 + 4 – 4
= 20 – 6  – 4
=10

10) 12 + 3 × 4 – 6 ÷ 2 + 5 × 2 – 7
Solution:
12 + 3 × 4 – 6 ÷ 2 + 5 × 2 – 7 =12 + 3 × 4 – 3 + 5 × 2 – 7
=12 + 12 – 3 + 10 – 7
=34 – 3  – 7
= 24

11)   20×5+30÷6-3+8
Solution: 20×5+30÷6-3+8
= 20×5+5-3+8
=100+5-3+8
=113-3
=110

12)   9-4+18÷6+3-2+1
Solution:
9-4+18÷6+3-2+1= 9-4+3+3-2+1
= 9+3+3+1-4-2
=16-6
= 10

13) 14 + 5 ÷ 5 – 2 × 3 + 9 – 4 ÷ 2
Solution :
14 + 5 ÷ 5 – 2 × 3 + 9 – 4 ÷ 2 = 14 + 1 – 2 × 3 + 9 – 2
= 14 + 1 – 6 + 9 – 2
= 24 -6-2
=16

14) 0.5×0.5÷0.5-0.5+0.5
Solution: 
0.5×0.5÷0.5-0.5+0.5 = 0.5×1-0.5+0.5
= 0.5+0.5-0.5
= 1.0-0.5
= 0.5

15)  2+2+2÷2×2+2-2
Solution: 
2+2+2÷2×2+2-2 = 2+2+1×2+2-2
= 2+2+2+2-2
= 8-2
= 6

16) 36 – {18 – {14 – (15 – 4 ÷ 2 × 2)}}
Solution : 36 – {18 – {14 – (15 – 4 ÷ 2 × 2)}}
= 36 – {18 – {14 – (15 – 4 ÷ 2 × 2)}}
= 36 – {18 – {14 – (15 – 2 ×2)}}            (by performing division)
= 36 – {18 – {14 – (15 – 4)}}                  (by performing multiplication)
= 36 – {18 – {14 – 11}}                             (by removing braces)
= 36 – {18 – 3}
= 36 – 15
= 21

17)  30- [ 40-{ 56-(25-13-12)}]
Solution: 
30- [ 40-{ 56-(25-13-12)}]  =30- [ 40-{ 56-0}]
=30- [ 40- 56]
= 30- (-16 )
=30+16
=46

18) 4(10+15\div 5 \times 4-2 \times 2)
Solution: 
4(10+15\div 5 \times 4-2 \times 2)=4(10+3 \times 4-2 \times 2)
= 4(10+12- 4)
= 4(22-4)
=4 x 18
=72 

19)   5 x 50 +57 -57 ÷ 57
Solution :
5 x 50 +57 -57 ÷ 57 =  5 x 50 +57 -1
= 250 +57-1
= 307-1
=306

20) 18 ÷ (4 – 2) x 5 – 3
Solution:
18 ÷ (4 – 2) x 5 – 3 =18 ÷ 2 x 5 – 3
=9 x 5 – 3
=45-3
= 42

21) 12-[6÷3+{8÷2(8-6)}]
Solution : 
12-[6÷3+{8÷2(8-6)}] =12-[6÷3+{8÷2 x 2}]
=12-[6÷3+{4 x 2}]
=12-[6÷3+ 8]
=12-[2 + 8]
= 12- 10
= 2

22) 34 ÷ 1.7 + 45 × 2
Solution:  0.34 ÷ 1.7 + 45 × 2 = 0.34 ÷ 1.7 + 45 × 2
= 0.2 +45 × 2
= 0.2+ 90
=90.2 

23) 2 [2 + 2 {39 -2 (17 + 2)}]
Solution: 2 [2 + 2 {39 -2 (17 + 2)}]
=2 [2 + 2 {39 -2 x 19}]
=2 [2 + 2 {39 – 38}]
=2 [2 + 2 x 1]
= 2 x 4
= 8

24) (3 + 3) x (3 ÷ 3) x (3 x 3)
Solution: (3 + 3) x (3 ÷ 3) x (3×3)
=6 x 1 x 9
=54

25)[90 – 77 ÷ 11 – 9 ]+ ( 18 – 6) ÷ 4
Solution: [90 – 77÷ 11 – 9 ]+ ( 18 – 6) ÷ 4
=[90 – 7 – 9 ]+ 12 ÷ 4
=74+ 12 ÷ 4
= 74+ 3
=77

Download Simplification Questions for Navodaya Exam Class 6 PDF

               Simplification questions for navodaya exam class 6

Simplification questions for navodaya exam pdf

File Name: Simplification-questions-for-navodaya-exam-class-6.pdf

Related Post :

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SSC CHSL 2024 Exam Date Last Minute Preparation Tips for SSC CGLTier II 2023 ssc chsl 2023 tier 1 cut off NIRF Rankings 2023 : Top 10 Engineering colleges in India CBSE Compartment Exam 2023 Application Form