December 9, 2023

[PDF] SSC Simplification Questions free Download

SSC Simplification questions are a type of mathematical problem commonly found in exams conducted by the Staff Selection Commission (SSC) or similar competitive examinations. These questions are designed to assess a candidate’s ability to simplify complex mathematical expressions or equations using various arithmetic operations.

To solve simplification questions, candidates are expected to have a solid understanding of fundamental arithmetic operations such as addition, subtraction, multiplication, and division. They should also be familiar with the rules of precedence, including the order in which operations should be performed (commonly known as BODMAS or PEMDAS).

The simplification  questions  are among the most commonly asked in the quantitative aptitude component of the various Government tests. A candidate can achieve the highest score on this topic without committing mistakes. Here, I’m providing important  SSC simplification  questions and answers for competitive exam .  Try to solve questions of  simplification on your own to improve your preparation for competitive exams.

SSC simplification questions :

Que. 1 Evaluate  \large \boldsymbol{\frac{\frac{1}{5}\div \frac{1}{5}\times \frac{1}{5}}{\frac{1}{5}\times \frac{1}{5}\div \frac{1}{5}}}

(a) 1            (b) 125           (c) 25           (d) 5                   (e) none of these

Question 2.  Simplify :

\large \mathbf{1-1\div \left \{ 1+1\div \left ( 1+\frac{1}{3} \right ) \right \}}

(a) \large \frac{3}{7}                  (b) \large \frac{11}{7}

            (c) \large \frac{7}{3}         (d)  \large \frac{7}{11}
             (e) none of these

Question 3: Simplify \large \mathbf{7\frac{1}{2}-\left [ 2\frac{1}{4}\div \left \{ 1\frac{1}{4}-\frac{1}{2}\left ( 1\frac{1}{2}-\frac{1}{3}-\frac{1}{6} \right ) \right \} \right ]}

(a) \large 2\frac{1}{2}

            (b) \large 3\frac{1}{2}        (c) \large 4\frac{1}{2}
       (d) \large 5\frac{1}{2}      (e) none of these

Question 4: What is the value of \large \mathbf{\frac{5.6\times 0.36+0.42 \times 3.2}{0.8 \times 2.1}}

  ?

(a) 2         (b) 1          (c)  3           (d)\large \frac{3}{2}

Question 5 : What is the value of \large \frac{(1.2)^{3} +(0.8)^{3}+(0.7)^{3}-2.016}{(1.35)[(1.2)^{2} +(0.8)^{2}+(0.7)^{2}-0.96-0.84-0.56])}

?

(a) \large \frac{1}{4}             (b)\large \frac{1}{2}

             (c) 1      (d) 2

Question 6: What is the value of  \large \sqrt{4600+\sqrt{540+\sqrt{1280+\sqrt{250+\sqrt{36}}}}}   ? 

(a) 69             (b) 68            (c) 70          (d) 72

Question 7: If 47.2506= \large 4A+\frac{7}{B}+2C+\frac{5}{D}+6E

, then the value of (5A+ 3B+6C+D+3E) is 

(a) 53.6003             (b)53. 603            (c) 153.6003           (d)  213.0003

Question 8: If \large 1^{3}+2^{3}+.........+9^{3}=2025, then the value of  \large (0.11)^{3}+(0.22)^{3}+(0.33)^{3}+........+(0.99)^{3}

is close to   (a) 0.2695            (b) 0.3695             (c) 2.695         (d) 3.695

Question 9: The value of \large \sqrt{\frac{(0.1)^{2}+(0.01)^{2}+(0.009)^{2}}{(0.01)^{2}+(0.001)^{2}+(0.0009)^{2}}} is 

(a) 0.01          (b) 0.1             (c) 10          (d) 100

Question 10: Simplify \large \left ( 4.8\times 1.8 \div 3.6+5.4 \, \, of \, \, \frac{1}{9}-\frac{1}{5}\right )

(a) 2.8           (b)  2                 (c) 3.9            (d) 3

For further information on how to master the numerical ability section of the various competitive tests, applicants can click on the links provided below:

Simplification tricks and questions for All Competitive Exams Pemdas problems | Pemdas math equations worksheet PDF with solutions
PEMDAS Examples: PEMDAS math rule, Definition , Examples and PEMDAS worksheet PDF Download Mensuration Formulas for 2D and 3D Shapes PDF Download

Question 11 : \mathbf{\frac{1}{5}+999\frac{494}{495}\times 99}  

(a) 99000                   (b) 9900          (c) 990         (d) 99

Question 12 : Simplify \large \mathbf{\frac{1}{1+\frac{(2/3)}{1+\frac{2}{3}+\frac{(8/9)}{(1-\frac{2}{3})}}}}

(a) \large \frac{13}{15}             (b)  \large \frac{15}{13}

            (c)  \large \frac{13}{14}             (d) \large \frac{14}{15}

Question 13 : \large \mathbf{999\frac{995}{999}\times 999 =?}

(a) 990809        (b) 998996           (c) 998999                 (d) 999824

Question 14 : \large \mathbf{\frac{3\frac{1}{4}-\frac{4}{5}\, \, of\, \frac{5}{6}}{4\frac{1}{3}\div \frac{1}{5}-\left ( \frac{3}{10} +21\frac{1}{5}\right )}-\left ( 1\frac{2}{3} \, of\, 1\frac{1}{2}\right )=?}

(a) 9        (b) \large 11\frac{1}{2}       (c) 13          (d) \large 15\frac{1}{2}

Question 15. \large \mathbf{999\frac{1}{7}+999\frac{2}{7}+999\frac{3}{7}+999\frac{4}{7}+999\frac{5}{7}+999\frac{6}{7}}=?

(a) 29997       (b) 5979       (c) 5997      (d) 5994

Question 16. \large \mathbf{7\frac{1}{2}-\left [ 2\frac{1}{4} \div \left \{ 1\frac{1}{4}-\frac{1}{2}\left ( 1\frac{1}{2}-\frac{1}{3}-\frac{1}{6} \right ) \right \}\right ]}=?

(a) \large \frac{2}{9}              (b) 1           (c) \large 4\frac{1}{2}

         (d) \large 1\frac{77}{288}

Question 17. SSC simplification  questions

 

(a) \large \frac{3}{4}                     (b) \large \frac{24}{25}

            (c) 1                 (d) \large 1\frac{1}{24}

Question 18:  \large \mathbf{\frac{6^{6}+6^{6}+6^{6}+6^{6}+6^{6}+6^{6}}{3^{6}+3^{6}+3^{6}}\div \frac{4^{6}+4^{6}+4^{6}+4^{6}}{2^{6}+2^{6}}} =2^{n}

  then the value of n is 

(a) -1         (b) 0                 (c) \large \frac{1}{2}             (d) 1

Question 19 :  \large \boldsymbol{\frac{4\frac{1}{7}-2\frac{1}{4}}{3\frac{1}{2}+1\frac{1}{7}}\div \frac{1}{2+\frac{1}{2+\frac{1}{5-\frac{1}{5}}}}}=?

(a) \large \frac{7}{29}             (b) \large \frac{5}{6}

            (c) 1              (d) \large \frac{9}{13} 

Question 20 :  \large \mathbf{N=55^{3}+17^{3}-72^{3}},

then N is divisible by  

(a) 3 and 17              (b) 40 and 11             (c)  11 and 15              (d)  all of these

Question 21:  The value of the expression \large \mathbf{7777+7777\times 7777 \times (5\div 77)\times (11\div 35)} 

(a) 12344321                     (b) 12344321              (c) \large 7^{7777}

           (d) 1242098

Question 22: The value of \large \mathbf{0.\overline{57}-0.4\overline{32}+0.3\overline{5}}  is 

(a)  \large 0.\overline{494}

        (b) \large 0.\overline{498}                  (c)\large 0.4\overline{98}
                 (d) \large 0.4\overline{94}

Question 23 : If \large \boldsymbol{\frac{1}{x+\frac{1}{y+\frac{2}{z+\frac{1}{4}}}}=\frac{29}{79}}

   , where x, y and z are natural numbers, then the value of (2x+3y-z) is :

(a) 1        (b) 4         (c) 0         (d) 2

Question 24 :  The value of \large \mathbf{3\frac{1}{4}\div 4\frac{1}{2}\, of\, 5\frac{1}{3}+\frac{1}{8}\div \frac{1}{2} \, of\, \frac{1}{4}-\frac{1}{4}\left ( \frac{1}{2}\div \frac{1}{8}\times \frac{1}{4} \right )}   is 

(a) \large \frac{53}{60}

                 (b) \large \frac{13}{15}                 (c) \large \frac{7}{8}
              (d) \large \frac{3}{4}

Question 25 :  The value of \large \mathbf{4\div 12\, of\, [3\div 4\, of\{(4-2)\times 6\div 2\}]-2\times 6\div 8+3}

   is 

(a) \large 4\frac{1}{6}                   (b) \large 7\frac{1}{6}

                  (c) \large 2\frac{1}{3}              (d) \large 3\frac{1}{3}

Question 26 : The value of \large \mathbf{\frac{7+3\sqrt{5}}{3+\sqrt{5}}-\frac{7-3\sqrt{5}}{3-\sqrt{5}}}   lies between 

(a) 2   and 2.5              (b) 3 and 3.5            (c) 1.5 and 2         (d) 2.5 and 3

Question 27 : The value of \large \mathbf{\frac{27\times (0.25)^{3}+125(0.05)^{3}}{(0.75)^{2}-0.25\times 0.5}}

   is

(a) 1             (b) 0.25         (c) 0.75              (d) 0.5

Question 28 :  \large \mathbf{(2-\frac{1}{3})(2-\frac{3}{5})(2-\frac{5}{7}) ...............(2-\frac{999}{1001})}=?

(a) \large \frac{999}{1001}

                  (b) \large \frac{1003}{3}                  (c) \large \frac{1001}{3}
              (d) none of these   

Question 29 : \large \mathbf{\frac{1}{(1 \times 2)}+ \frac{1}{(2 \times 3)} +\frac{1}{(3 \times 4)}+ .............+ \frac{1}{(100 \times 101)}=?}

(a) \large \frac{1}{100}

               (b) \large \frac{100}{101}              (c) \large \frac{101}{102}
              (d) \large 9\frac{9}{10}

Question 30 :  \large \boldsymbol{\frac{\frac{1}{3}.\frac{1}{3}.\frac{1}{3}+\frac{1}{4}.\frac{1}{4}.\frac{1}{4}-3.\frac{1}{3}.\frac{1}{5}.\frac{1}{4}+\frac{1}{5}.\frac{1}{5}.\frac{1}{5}}{\frac{1}{3}.\frac{1}{3}+\frac{1}{4}.\frac{1}{4}+\frac{1}{5}.\frac{1}{5}-\left ( \frac{1}{3}.\frac{1}{4}+\frac{1}{4}.\frac{1}{5}+\frac{1}{3}.\frac{1}{5} \right )}}

   =? 

(a) \large \frac{2}{3}               (b) \large \frac{3}{4}

                 (c) \large \frac{47}{60}                   (d) \large \frac{49}{60}

Answer : 1. (a)    2.(a)      3. (c)     4. (a)       5. (d)      6. (b)      7. (c)      8. (c)     9. (c )       10. (a)     11. (a)     12. (a)    13. (b)    14. (c)   15. (c)   16 (c)    17 .  (d)      18. (b)         19. ( c)        20. (d)        21. (d)        22. (c)    23. (d)       24. (a)     25.  (a)    26. (a)     27 .(a)    28. (b)  29. (b)   30.  (c)

SSC simplification  questions PDF download

SSC CGL simplification questions PDF

सरलीकरण के सवाल हिंदी में डाउनलोड करने क लिए यहाँ क्लिक करें |

सरलीकरण के सवाल हिंदी में

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Last Minute Preparation Tips for SSC CGLTier II 2023 ssc chsl 2023 tier 1 cut off NIRF Rankings 2023 : Top 10 Engineering colleges in India CBSE Compartment Exam 2023 Application Form SSC CGL 2023 Notification: Important Dates