December 9, 2022

Laws of exponents class 7 | What are the exponents rule?

What is an exponent? 

Exponents are used to express large numbers in shorter form to make them easy to read, understand, compare and operate upon. The base is the number that is being repeated as a factor in the multiplication. For example, \large 4 \times 4\times 4 =4^{3}

The exponent tells you how many times the base is repeated as a factor in the multiplication . Here exponent is 3 .

Exponent rules

Laws of exponents class 7

Laws of exponents Class 7 questions

Laws of exponents class 7 (solved examples)

Simplify the following using laws of exponents class 7

Example 1. Find the value of \inline \large \left ( 4^{0}-3^{0} \right ) \times 7^{0} .

Solution.  Since for any non- zero integer a, \, a^{0}=1 , so  \inline \large \left ( 4^{0}-3^{0} \right ) \times 7^{0}  = (1-1)  x 1  = 0 x 1 =0.

Hence \inline \large \left ( 4^{0}-3^{0} \right ) \times 7^{0}= 0 .

Example 2 . Evaluate \inline \large \left ( 3^{55} \times 3^{60 }\right )- \left ( 3^{97} \times 3^{18 }\right )  

Solution. Using the rule a^{m}\times a^{n} =a^{m+n} , we get  \inline \large \left ( 3^{55} \times 3^{60 }\right )- \left ( 3^{97} \times 3^{18 }\right ) = \inline \large 3^{55+60}-3^{97+18}

= \large 3^{115}-3^{115}

=0

Example 3. Express 528 in exponential notation.

Solution.  528= 2 x 2 x 2 x 2 x 3 x 11

=\large 2^{4}\times 3 \times 11

exponential form of 528

Example 4. Find x such that \left ( \frac{1}{3} \right )^{5}\times \left ( \frac{1}{3} \right )^{15}=\left ( \frac{1}{3} \right )^{4x}.

Solution. Using the law of exponents  a^{m}\times a^{n} =a^{m+n} , we get

\left ( \frac{1}{3} \right )^{5+15}=\left ( \frac{1}{3} \right )^{4x}

\left ( \frac{1}{3} \right )^{20}=\left ( \frac{1}{3} \right )^{4x}

On both the sides , powers have the same base , so their exponents must be equal. Therefore 4x= 20  or x=5.

Hence the value of x is 5.

Example 5. Solve \mathbf{\frac{10^{22}+10^{20}}{10^{20}}}  .

Solution. \frac{10^{22}+10^{20}}{10^{20}} = \frac{10^{22}}{10^{20}} +1 = 10^{22-20}+1       ( Using the rule \frac{a^{m}}{a^{n}}=a^{m-n})

=10^{2} +1=100+1=101

Example 6. Find the value of  \mathbf{k} if, \mathbf{3^{1998}-3^{1997}-3^{1996}+3^{1995} =k . 3^{1995}}

Solution. \large 3^{1998}-3^{1997}-3^{1996}+3^{1995}= k . 3^{1995}\Rightarrow 3^{1995}\left ( \frac{3^{1998}}{3^{1995}} - \frac{3^{1997}}{3^{1995}}-\frac{3^{1996}}{3^{1995}}+1\right )= k.3^{1995}

\large \Rightarrow 3^{(1998-1995)}-3^{(1997-1995)}-3^{(1996-1995)}+1 =k

\large \Rightarrow k=3^{3}-3^{2}-3+1= 27-9-3+1 = 16

Example 7. By what number should we multiply 4^{4} so that the product may be equal to 4^{8}?

Solution. Let 4^{4} be multiplied by x so that the product may be equal to 4^{8}.
According to question, \large 4^{4} \times x= 4^{8}

or x=\frac{4^{8}}{4^{4}}

\Rightarrow x=4^{(8-4))}=4^{4}    =256                    ( Using the rule \frac{a^{m}}{a^{n}}=a^{m-n})

Therefore , 4^{4} should be multiplied by 256 so that the product is equal to 4^{8} .

Example 8. Solve \large \frac{2^{4}}{\left ( 7^{0}+3^{0} \right )^{3}}

Solution.  \frac{2^{4}}{\left ( 7^{0}+3^{0} \right )^{3}} =\frac{16}{\left ( 1+1 \right )^{3}}   =\frac{16}{2^{3}}  =  \frac{16}{8}=2 

Example 9. Find m,  so that \left ( \frac{2}{11} \right )^{3}\times \left ( \frac{2}{11} \right )^{6}=\left ( \frac{2}{11} \right )^{2m-1} .

Solution.  We have, \left ( \frac{2}{11} \right )^{3}\times \left ( \frac{2}{11} \right )^{6}=\left ( \frac{2}{11} \right )^{2m-1}

\Rightarrow \left ( \frac{2}{11} \right )^{3+6}=\left ( \frac{2}{11} \right )^{2m-1}                   ( Using the law of exponents  a^{m}\times a^{n} =a^{m+n} )

\Rightarrow \left ( \frac{2}{11} \right )^{9}=\left ( \frac{2}{11} \right )^{2m-1}

On comparing both the sides, we get 9= 2m-1

\Rightarrow 2m=9+1=10

\Rightarrow m=\frac{10}{2}=5 . Hence  m=5

Example 10.  If \frac{p}{q}=\left ( \frac{3}{2} \right )^{2} ÷\left ( \frac{2}{7} \right )^{0} , then find the value of \left ( \frac{p}{q} \right )^{3}

Solution. For any non- zero integer a ,\, \, a^{0}=1 .Hence   \frac{p}{q}=\left ( \frac{3}{2} \right )^{2}÷ 1

\Rightarrow\frac{p}{q}=\frac{3^{2}}{2^{2}}=\frac{9}{4}

On cubing both the sides,  we get \left ( \frac{p}{q} \right )^{3} =\frac{9^{3}}{4^{3}}=\frac{9\times 9\times 9}{4\times 4\times 4}=\frac{729}{64} .

Powers and Exponents worksheet pdf

Exponents and Powers Class 7 Extra Questions

A. Fill in the blanks:

(i) (-1)^{even \, \, number} = ……….

(ii) (-1)^{odd \, number }= ......

(iii) \left ( \frac{-2}{3}\right )^{5}  =………

(iv) (-8)^{3} \times (-8)^{5}  =…………..

(v) For any two non-zero integers x any yx^{5} ÷  y^{5} is equal to……………..

(vi)  (5^{9} ÷ 5^{8})^{2} =……….

(vii) \left ( -1 \right )^{12} + \left ( -1 \right )^{143}+\left ( -1 \right )^{13}= …………….

(viii) 8 \times( \frac{2}{9})^{0}  =……………..

(ix)  The prime factorisation of 216 in exponential form is = ………………

(x) 2401 as a power of 7 = ……………..

B. State whether the following statements are  True /False.

(i) \frac{a^{6}}{b^{2}}=\frac{a+a+a+a+a+a}{b+b}

(ii) \left [ \left ( -3 \right )^{2} \right ]^{5} =\left ( -3 \right )^{10}

(iii) For a non-zero rational number x , \, \, x^{5} ÷ x^{3}=x^{2}

(iv) 1^{0}+2^{0}+3^{0}+4^{0}+5^{0} =4

(v) 3^{2}> 2^{3}

(vi) x^{0}\times x^{0}=x^{0} ÷ x^{0}  is true for all non-zero values of x.

(vii) 1° x 01 =1

(viii) \left ( \frac{-2}{5} \right )^{50}=\frac{-2^{50}}{-5^{50}}

(ix) \left ( 5+5 \right )^{10}=5^{10}+5^{10}

(x) xm + xm = x2m, where x is a non-zero rational number and m is a positive integer.

C. (i) By what number should we multiply 3^{3} so that the product may be equal to 3^{6}?

(ii) Find x so that \left ( \frac{3}{2} \right )^{5} \times \left ( \frac{3}{2} \right )^{11}=\left ( \frac{3}{2} \right )^{2x}

(iii) If a=2 and b=3 then find the value of a^{b}+b^{a} .

(iv) If \left ( -3 \right )^{8} ÷  \left ( -3 \right )^{5} =\left ( -3 \right )^{x} then find the value of x.

(v) For non-zero numbers  a and  b, \left ( \frac{a}{b} \right )^{m} ÷ \left ( \frac{a}{b} \right )^{n} , where m>n, is equal to ……………….

(vi) Express each of the following in single exponential form,
(a) 33 x 43
(b) 24 x 42
(c) 62 x 82
(d) (- 6)5 x (- 6)
(e) (- 3)3 x (- 10)3
(f) (- 11)2 x (- 5)2

Ans. A. (i) 1        (ii) -1      (iii) -\frac{32}{27}       (iv) \left ( -8 \right )^{8}     (v) \left ( \frac{x}{y} \right )^{5}    (vi) 5^{2}      (vii) -1     (viii) 8       (ix) 2^{3} \times 3^{3}      (x)  7^{4}

B. (i) False     (ii) True      (iii) True      (iv)  False    (v) True     (vi) True    (vii) False    (viii) True  (ix) False    (x) False

C. (i)  27    (ii) x=8    (iii)  17     (iv) 3      (v)  \left ( \frac{a}{b} \right )^{m-n}   (vi) a) 12^{3}     b) 2^{8}    c) \left ( 48 \right )^{2}    d)6^{6}    e)\left ( 30 \right )^{3}   f)55^{2}

You must be also interested in: 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scholarships for Girl Students in India CDS 1 2023 Notification SBI PO Admit Card 2022 UPSC will conduct Indian Railways Management Service from 2023 Best govt jobs after 12th