April 13, 2024

Profit and Loss question for class 5

Profit and Loss question for class 5

Profit and Loss questions for class 5 offer a delightful way to explore financial concepts that are not only educational but also relevant to everyday life. In this blog post, we are giving some practice questions of Profit and Loss  for class 5 students. To solve the questions of profit and loss, students must be aware about the following terms and formulae.

Cost Price (CP) : The price at which a person buys an article is called the Cost Price (CP) of the article.
Selling Price (SP) :  The price at which an article is sold, is called the Selling Price (SP) of the article.
Marked Price (MP):  The list price of an article is the price at which the article is sold.
Profit or Gain : Whenever a person sells an article at price greater than the cost price he is said to have made a profit or
gain.
(i) Profit or Gain = SP − CP [here, SP > CP]

(ii) Profit per cent =

\frac{profit}{CP} \times 100

(iii) SP = CP × \frac{100+Profit%}{100}

Loss
When SP of an article is less than, then there is a net loss.
(i) Loss = CP − SP [here, CP > SP]

(ii) Loss % = \frac{loss}{CP}\times 100

(iii) SP = CP ×\frac{100-Loss%}{100}

Profit and Loss question for class 5

Example 1) Find the SP, When CP is  Rs. 80 and loss is 20% .
Solution :
Given that , CP= 80 and loss=20%
Using the formula SP = CP ×\frac{100-Loss%}{100} we get
SP= 80\times \frac{100-20}{100}
= 80\times \frac{80}{100}
=  8 x 8
=64

Example 2) Find the CP, when SP is  Rs.40 and gain is 15%.
Solution : Given that , SP= 80 and gain=15%
Using the formula SP = CP × profit and loss question for class 5  we get
40=CP × \frac{100+15%}{100}

40=  CP  x \frac{115}{100}

CP = \frac{40 \times 100}{115}

CP=  Rs. 34.78

Example 3) Yash purchased a saree for  Rs. 2000 and sells it for  Rs.1500. Find his loss per cent.
Solution: 
Cost price (CP) =  2000
Selling price (SP) =  1500
As, CP > SP
Loss amount = 2000 – 1500 = 500

Loss % = \frac{loss}{CP}\times 100

=\frac{500}{2000}\times 100

= 25%

Example 4) A shopkeeper sold a radio in  Rs. 810 and bear 10% loss. If he sells the same radio in  Rs. 1035, then how much per cent profit he gains?
Solution:
First we will find cost price . We know that  SP = CP ×\frac{100-Loss%}{100}

\Rightarrow 810=CP \times \frac{100-10}{100}

\Rightarrow 810=CP \times \frac{90}{100}

\Rightarrow CP= \frac{810\times 100}{90}

So CP = Rs. 900

Now, SP = 1035

So, profit =  SP- CP = 1035−900 =  135

Profit per cent = \frac{profit}{CP} \times 100

=\frac{135}{900} \times 100

=15%

Example 5) A man sold a watch at a profit of 5%. If cost price of the watch was   Rs. 200, what was its selling price?
Solution :  SP = CP × \frac{100+Profit%}{100}

=200\times \frac{100+5}{100}

=200\times \frac{105}{100}

= 210

Example 6) A fruit seller buys lemons at 2 for a rupee and sells them at 5 for three rupees. What is his profit percent?
Solution :
Seller buys 2 lemons in = Rs.  1
Cost price of 1 lemon (CP) = Rs. \frac{1}{2}
Seller sells 5 lemon = Rs. 3
Selling price of 1 lemon (SP) =\frac{3}{5}
Profit = SP- CP = \frac{3}{5}-\frac{1}{2} =\frac{6-5}{10} = \frac{1}{10}

Profit per cent = \frac{profit}{CP} \times 100

=\frac{\frac{1}{10}}{\frac{1}{2}}\times 100

=\frac{2}{10}\times 100

=20%

Example 7 ) A person buys 60 oranges at the rate of  Rs. 21 per dozen and sells them at the rate of   Rs.24 per dozen.
Solution:
CP of 1 dozen oranges =  21
CP of 60 oranges or 5 dozen oranges=  21 x  5 =  105      [ since 1 dozen = 12]
SP of 1 dozen oranges = 24
SP of 5 dozen oranges =  24 x 5 =  120
∴ Profit = SP – CP = 120 – 105 = Rs.15

Example 8 ) A person buys a book for Rs.27 and sell it at a profit of 10% of SP. Find the SP.
Solution:
Profit = 10%
CP = Rs. 27

SP = CP × \frac{100+Profit%}{100}

=27\times \frac{100+10}{100}

= 27 x 1.1

= Rs. 29.70

 

Sums on profit and loss for class 5 (Unsolved with answers) 

1)A fruit seller buys lemons at 2 for a rupee and sells them at 5 for three rupees. What is his profit percent?

2)After bought a ceilling fan on Rs. 750, one sells it with a profit of 18%, then find the selling price.

3)A man buys a radio for Rs.900 and sells it for  Rs.1200. Find his gain per cent.

4)A article is sold for Rs.10 which is a 10% profit of CP, find the CP.

5)A man loses 10% by selling his watch for Rs. 450. Find the cost price of the watch.

6)A man bought a bicycle for Rs. 550 for how much should be sell the bicycle so as to gain 10%?

7) A person buys 10 dozen pens at the rate of Rs. 24 per dozen and sells them at the rate of Rs.36 a dozen. What is his profit or loss?

8)A basket of oranges was purchased for Rs. 250. At what price should it be sold to earn a profit of Rs.25?

9)A person sells 20 books for  Rs.1300 and gets a profit of  Rs.180. What is the cost price of all the books?

10)If 11 pencils are bought for  Rs.10 and are sold at the rate of 10 pencils for Rs. 11, then  find the profit per cent .

11) A pen was bought for Rs. 20. At what price it must be sold to get the profit of 20%?

12)A chair was sold for Rs. 60 at a profit of 20%. What was the cost price of the chair?

13) A man bought a radio of  Rs. 195 and got it repaired at a cost of Rs. 45. For how much should he sell it in order to gain Rs. 50?

14) If 11 pencils are bought for  Rs. 10 and are sold at the rate of 10 pencils for Rs.11, then  find profit per cent .

15) A man loses 10% by selling an article for Rs. 270. Find the cost price of the article.

Ans. 1) 20%     2)Rs. 885     3)33\frac{1}{3} %      4) Rs. 9.09     5) Rs. 500    6) Rs. 605   7) Rs. 120, profit   8)Rs. 275  9)Rs. 1120    10)21%

11)Rs. 25     12) Rs. 50  13) 290   14) 21   15) Rs.300

You might also be interested in: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Last Minute Preparation Tips for SSC CGLTier II 2023 ssc chsl 2023 tier 1 cut off NIRF Rankings 2023 : Top 10 Engineering colleges in India CBSE Compartment Exam 2023 Application Form SSC CGL 2023 Notification: Important Dates