June 13, 2024

Solved & Unsolved DMAS Questions for Class 5 with answers PDF

DMAS questions are introduced to students in class 5 as a method for them to learn about the order of operations and improve their problem-solving abilities. These questions often involve mathematical expressions that include multiple operations, and students must use DMAS to determine the correct order in which to solve them.

Math problems involving the four fundamental arithmetic operations of addition, subtraction, multiplication, and division make up the DMAS questions for class 5. Division, Multiplication, Addition, and Subtraction, or DMAS, is the order of operations that students should employ when solving this kind of issue.

The order of operations used to answer mathematical expressions is known as “Division, Multiplication, Addition, and Subtraction,” or DMAS. To get the correct solution, these steps must be taken in a specific order.

DMAS questions can be used in various real-life applications, such as shopping,  time management, cooking, budgeting , sports and games etc.

The purpose of the DMAS questions for Class 5 pdf is to help students improve their mathematical skills by having them practice fundamental arithmetic operations in a variety of situations. “DMAS questions for Class 5 pdf” provides a PDF document containing questions related to the mathematical concept of DMAS (Division, Multiplication, Addition, and Subtraction) for students in Class 5. The questions included in the PDF cover a variety of topics related to DMAS, including basic arithmetic operations, word problems, and order of operations.

This document is a helpful resource for students studying DMAS in Class 5. The questions are designed to challenge students and help them develop their problem-solving skills of DMAS questions. The PDF format of the document makes it easy to download and print, and it can be used both in the classroom and for at-home practice. By learning to solve DMAS problems, Students will improve their proficiency with these operations.

DMAS questions for class 5 ( NUMERICAL EXPRESSIONS WITHOUT BRACKETS )

Dmas rule questions for class 5

DMAS RULE

DMAS rule is followed when multiple arithmetic operations like addition, subtraction, multiplication, and division are present in a given mathematical expression.  In ‘DMAS’, D stands for division, M for multiplication, A for addition, and S for subtraction. DMAS represents the order of operations. When a mathematical expression involving all four operations is given, we solve these operations in the order:

  1. Division     2. Multiplication       3. Addition      4.  Subtraction

For example, consider the following cases.

DMAS with two operations for class 5

Ex.  12 – 4 + 7=15
According to the DMAS rule , first we will add 12 and 7 then subtract 4 from the sum of 12 and 7 .
12-4+7 =19-4
= 15

Ex. (8 + 3) – 5= 6  
If their is any mathematical expression inside bracket ,  we will solve them first. So will  add 8 and 3 first then subtract  5 from the sum. Hence
(8+3)-5 = 11 – 5
=6

DMAS with three operations for class 5

Ex.  2 + 3 x 4 – 6= 8 
According to DMAS , first we will solve multiplication , then addition and after that we will do subtraction. Hence
2 + 3 x 4 – 6 = 2 + 12 – 6
=14-6
=8

Ex. (5 + 2) x 3 – 4=  17
First we will  solve expression inside bracket , means we will add 5 and 2.  After adding  5 and 2 ,  we will  multiply the result with 3 and at last subtract 4 . Therefore
(5 + 2) x 3 – 4= 7 x 3 -4
=21 – 4
=17

Ex.  5 x 3 +8 ÷ 4
Solution. 5 x 3 +8 ÷ 4=  5 x 3 +8 ÷ 4
= 5 x 3 +2
=15+2
=17

DMAS with four operations for class 5

Ex. 5 + 4 × 3 – 9 ÷ 3
Sol. In this example, all the four operations are there, so we have to use DMAS rule.
5+ 4 × 3 – 9 ÷ 3= 5 + 4 × 3 – 3 (Division: 9 ÷ 3 = 3)
= 5 + 12 – 3       (Multiplication: 4 × 3 = 12)
= 17 – 3              (Addition: 5 + 12 = 17)
= 14                     (Subtraction: 17 – 3 = 14)

DMAS SUMS FOR CLASS 5 (solved examples)

Easy DMAS questions for class 5

(1) 3 x 2 + 5
Solution : 3 x 2 + 5 = 3 x 2 + 5
= 6+5
= 11

(2) 8 ÷ 4 + 2
Solution :  8 ÷ 4 + 2  = 2+2
= 4

(3)  12 – 5 x 2
Solution : 12- 5 x 2 = 12- 10
= 2

(4 ) 10 ÷ 2 + 3
Solution: 10 ÷ 2 + 3  =5 + 3
=8

(5) 4 x 3 – 5 
Solution : 4 x 3 – 5= 12-5
= 7

(6) 7 + 6 ÷ 3
Solution : 7 + 6 ÷ 3 =7 + 2
= 9

(7) 9 – 2 x 3 + 4
Solution : 9 – 2 x 3 + 4 =9 – 6 + 4
=  13-6
= 7

(8) 15 ÷ 3 – 2
Solution : 15 ÷ 3 – 2= 5 – 2
= 3

(9) 3 x 4 + 2 ÷ 2
Solution : 3 x 4 + 2 ÷ 2  = 3 x 4 + 1
= 12 +1
= 13

(10) 6 + 3 x 2
Solution : 6 + 3 x 2 = 6 + 6
= 12

(11) 20 – 4 ÷ 2
Solution : 20 – 4 ÷ 2 = 20 – 2
= 18

(12)  14 – 3 x 2 
Solution : 14 – 3 x 2 = 14 – 6
= 8

(13) 8 ÷ 4 + 3 x 2  -1
Solution : 8 ÷ 4 + 3 x 2 -1 =2 + 3 x 2 -1
=2 + 6-1
=8-1
= 7

(14) 3 x 6 + 4 ÷ 2 x 3
Solution : 3 x 6 + 4 ÷ 2 x 3 = 3 x 6 + 2 x 3
= 18 + 6
= 24

(15) 5 x 2 + 6 ÷ 2 -4
Solution :  5 x 2 + 6 ÷ 2 -4 = 5 x 2 + 3-4
= 10 +3-4
= 13-4
=9

(16) 7 – 2 x 2 + 3 x 4
Solution : 7 – 2 x 2 + 3 x 4 = 7 – 4+ 12
=  19-4
= 15

(17)12 ÷ 3 + 2 x 5 +9
Solution : 12 ÷ 3 + 2 x 5 +9 =4  + 2 x 5 +9
=4  + 10 +9
= 23

(18)  3 x 4 – 64 ÷ 8 + 25 
Solution :  3 x 4 – 64 ÷ 8 + 25 =3 x 4 – 8 + 25
=12 – 8 + 25
=37-8
=  29

(19)  5 x 3 + 12 ÷ 2 – 7
 Solution:  5 x 3 + 12 ÷ 2 – 7 = 5 x 3 + 6 – 7
=  15+6 -7
= 27-7
= 20

(20) 45÷ 9 x 7 +3
Solution: 45÷ 9 x 7 +3 = 5 x 7 +3
= 35+3
= 38

 DMAS questions for Class 5 with answers

(1) 16 – 2 x 48 ÷ 6 + 5
Solution:  16 – 2 x 48 ÷ 6 + 5 =16 – 2 x 8 + 5
=16 – 16+ 5
= 5

(2)12 + 6 x 48 ÷ 8
Solution : 12 + 6 x 48 ÷ 8 =12 + 6 x 6
= 12+ 36
= 48

(3) 36 ÷ (8 + 2) – 3 x 2
Solution: 36 ÷ (8 + 2) – 3 x 2 =36 ÷ 10 – 3 x 2
= 3.6 -3 x 2
= 3.6 -6
= – 2.4

(4)50 + 120 ÷ (4 x 5) – 7
Solution : 50 + 120 ÷ (4 x 5) – 7 = 50 + 120 ÷ 20 – 7
= 50 + 6 – 7
= 56- 7
= 49

(5)27 + 81 ÷ 9 x 2 + 6
Solution :  27 + 81 ÷ 9 x 2 + 6 =27 + 9 x 2 + 6
=27 + 18 + 6
=  51

( 6) 18 + 5 x 60 ÷ 6
Solution :18 + 5 x 60 ÷ 6=18 + 5 x 10
= 18+50
= 68

(7) 48 ÷ (5 + 3) – 2 x 3
Solution : 48 ÷ (5 + 3) – 2 x 3= 48 ÷ 8 – 2 x 3
= 6 – 2 x 3
=6- 6
=0

(8) 30 + 84 ÷ (6 x 7) – 4
Solution: 30 + 84 ÷ (6 x 7) – 4 =30 + 84 ÷ 42 – 4
=30 + 2 – 4
= 32 -4
=28

(9) 20 + 40 ÷ 5 x 3 + 10
Solution: 20 + 40 ÷ 5 x 3 + 10 =20 + 8 x 3 + 10
=20 + 24 + 10
= 54

(10) 10 – 3 x (7 ÷ 7) + 6
Solution: 10 – 3 x (7 ÷ 7) + 6 =10 – 3 x 1 + 6
=10 – 3+ 6
=16-3
= 13

(11) 18 – 6 ÷ 2 x 3 + 2
Solution  : 18 – 6 ÷ 2 x 3 + 2 =18 – 3 x 3 + 2
=18 – 9 + 2
=20-9
=11

(12) 16 ÷ 2 + 10 – 4 x 2
Solution: 16 ÷ 2 + 10 – 4 x 2 =8 + 10 – 4 x 2
=8 + 10 – 8
=18-8
=10

(13) 4 x (10 – 7) + 8 ÷ 4
Solution: 4 x (10 – 7) + 8 ÷ 4 =4 x (10 – 7) + 8 ÷ 4
=4 x 3 + 8 ÷ 4
=4 x 3 + 2
=12+2
=14

(14)24 ÷ (3 x 2) + 5 x 2
Solution:  24 ÷ (3 x 2) + 5 x 2 = 24 ÷ 6 + 5 x 2
=4+5 x 2
=4+10
=14

(15) 15 – 2 x (5 + 3) ÷ 4
Solution: 15 – 2 x (5 + 3) ÷ 4 = 15 – 2 x 8 ÷ 4
= 15 – 2 x 8 ÷ 4
=15-2 x 2
=15-4
=11

(16)6 x 3 – 12 ÷ (4 – 2)
Solution: 6 x 3 – 12 ÷ (4 – 2) =6 x 3 – 12 ÷ 2
=6 x 3 – 6
=18-6
=12

(17) 20 – 2 x 5 + 4 ÷ 2 x 3
Solution: 20 – 2 x 5 + 4 ÷ 2 x 3= 20 – 2 x 5 + 2 x 3
= 20 – 2 x 5 + 2 x 3
= 20- 10 + 6
= 26-10
=16

(18) 12 + 3 x 8 ÷ 4 – 5
Solution: 12 + 3 x 8 ÷ 4 – 5 =12 + 3 x 2 – 5
=12 + 6 – 5
=18 – 5
=13

(19)(25 – 16) ÷ (6 – 3) x 8
Solution : (25 – 16) ÷ (6 – 3) x 8=9 ÷ 3 x 8
= 3 x 8
=24

(20) 8 x (6 – 2) – 3 x 3
Solution : 8 x (6 – 2) – 3 x 3= 8 x (6 – 2) – 3 x 3
= 8 x 4 -3 x 3
=  32- 9
= 23

(21) 28-3 x 5 +4
Sol.  28-3 x 5 +4=28-15+4
=32-15
=17

(22) 15-3 x 4 ÷2+2
Sol. 15-3 x 4 ÷2+2= 15-3 x 2+2
=15-6+2
=17-6
=11

(23) 39-18÷3+2 x 3
Sol. 39-18÷3+2 x 3 =39-6+2 x 3
=39-6+6
=45-6
=39

(24) 5 x 8-6 ÷2
Sol. 5 x 8 -6 ÷2=5 x 8-3
=40-3
=37

(25) 15÷5 x 4 ÷ 2
Sol. 15÷5 x 4 ÷ 2=3 x 2
=6

(26)10+8÷4-2 x 6
Sol. 10+8÷4-2 x 6=10+2-2 x 6
=10+2-12
=12-12
=0

(27)42-18 ÷2 x 3
Sol. 42-18 ÷2 x 3=42-9 x 3
=42-27
=15

(28) 5 ÷ 5 +6 x 6
Sol. 5 ÷ 5 +6 x 6=1 +6 x 6
=1+36
=37

(29) 7 × 3 – 4 + 60 ÷ 10
Sol. 7 × 3 – 4 + 60 ÷ 10= 7 × 3 – 4 + 6
= 21 – 4 + 6
= 27 – 4
= 23

(30) 18+4×6÷2-9
Sol. 18+4×6÷2-9=18+4×3-9
=18+12-9
=30-9
=21

(31) 128÷ 4 +12 x 5 -4
Sol. 128÷ 4 +12 x 5 -4= 32+12 x 5 -4
=32+60-4
= 92-4
= 88

(32)  49÷ 7 x 7 +5 x 3 – 2
Sol. 49÷ 7 x 7 +5 x 3 – 2= 7 x 7 +5 x 3 – 2
=49 + 15 -2
=64-2
=62

(33) 10+12÷ 4+2 x 9 -10
Sol. 10+12÷ 4+2 x 9 -10= 10+3+2 x 9 -10
= 10+3+18-10
= 31-10
= 21

(34) 57 x 50 +57 -57÷57
Sol.   57 x 50 +57 -57÷57 =57 x 50 +57 -1
=2850+57-1
=2907-1
=2906

(35) DMAS questions for class 5


Sol. 289+153÷17-8 x 19 = 289+9-8 x 19
=289+ 9-152
=298-152
=146

(36) 100 x 10-100+2000÷100
Sol.  100 x 10-100+2000÷100= 100 x 10-100+20
=1000-100+20
=1020-100
=920

(37) 30÷ 6+10-2 x 5
Sol. 30÷ 6+10-2 x 5=5+10-2 x 5
=5+10-10
=15-10
=5

(38) 48÷16 x 2 +17-9
Sol. 48÷16 x 2 +17-9=3 x 2 +17-9
=6+17-9
=23-9
=14

(39)12 x 3 ÷ 3 x 4 -2+6
Sol. 12 x 3 ÷ 3 x 4 -2+6 =12 x 1 x 4 -2+6
=48-2+6
=54-2
=52

(40) 121÷  11+29-2 x 10
Sol. 121÷  11+29-2 x 10= 11+29-2 x 10
=11+29-20
=40-20
=20

(41) 30 ÷ (5 + 5) x 2
Solution :
First, perform the addition inside the parentheses: 5 + 5 = 10. Then, perform the division: 30 ÷ 10 = 3. Finally, perform the multiplication: 3 x 2 = 6.

30 ÷ (5 + 5) x 2 =30 ÷ 10 x 2
=3 x 2
=6

DMAS Questions FOR CLASS 5 with answers PDF Download

 Download DMAS Question for Class 5 with answers

File Name: DMAS-questions-for-class-5.pdf

You might also be interested in:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some tips for mathematics students SSC CHSL 2024 Exam Date ssc chsl 2023 tier 1 cut off NIRF Rankings 2023 : Top 10 Engineering colleges in India CBSE Compartment Exam 2023 Application Form